Közkedvelt esküvői szokások és hagyományok
a polgári esküvőn

Esküvői szokások,
hagyományok 1.

Csokordobás
harisnyakötő dobás


A gratulációt közvetlenül szokta követni a csokordobás és a harisnyakötő dobás. Mindkettő jelentése azonos. A menyasszony a dobócsokrot a vőlegény a menyasszonynak - a babona szerint - kék színű harisnyakötőjét dobja hátra az egyedülálló hölgyek/urak közé. Aki elkapja, készülhet az esküvőjére.

Esküvői szokások,
hagyományok 2.

Sziromszórás
virágszőnyeg a pár elé


Talán a legszebb, legősibb esküvői szokás, hogy az oltárhoz vezető útra a koszorúslányok virágszirmokat szórnak. A bő gyermekáldáson kívül a rózsaszirmok segítenek elegyengetni a házasság sokszor megpróbáltatásokkal teli, göröngyös útját is.

Esküvői szokások,
hagyományok 3.

Rizs szórás
Bőséget az ifjú párnak!


A sziromszóráshoz hasonlóan a bőséget hivatott szimbolizálni a rizsszórás. De a rizs helyettesíthető konfettivel is. Minden esetben szükséges azonban előzőleg megkérdezni, hogy egy adott helyszínen megengedik-e bármelyik kis ceremóniát, és ha igen, van-e külön díja a rizs, konfetti, szirom, stb. takarításának.

Esküvői szokások, hagyományok 4.

Tányértörés
Akadályok közös leküzdése


A tányértörés egyszerre szolgál két mókát is:
1. az apróra törött tányért az ifjú pár együtt söpri össze és takarítja el.
2. 2 szebb darabot belőle "elárverezhet" a vőfély/CM/házigazda, stb., és az árverés nyertese ily módon tud pénz ajándékot adni az újdonsült házaspárnak.

Esküvői szokások,
hagyományok 5.

Kisfiú az ölben
Fiú utódért...


Az esküvői vacsora alatt egy kisfiút szokás ültetni az ifjú asszony ölébe, hogy a születendő gyermekei között mindenképpen legyen fiú aki továbbviszi a család nevét. A kínaiak mindezért a nászágyon forgatnak meg egy kisfiút.

Esküvői szokások,
hagyományok 6.

Esküvői fehérgalamb röptetés

A esküvői fehérgalamb röptetés hagyománya évszázadokra nyúlik vissza. A fehérgalamb pár az összetartozás, a szerelem és a hűség szimbóluma. A postagalamb ugyanis bárhonnan, bármikor hazatalál a dúcába. Épp ezért egyre népszerűbb szokás az esküvőkön a galmbröptetés.

Esküvői szokások,
hagyományok 7.

Pillangó röptetés

A fehérgalamb röptetéshez hasonló, ám szimbolikájában attól mégis különböző esküvői szokás a pillangóröptetés. Amikor az Ifjú Házasok kilépnek a templomból vagy a polgári szertartás helyszínéről, a kezükbe veszik a kosarat, melyben a kis pillangók már alig várják, hogy hírét vihessék a Pár boldogságának, egyúttal kívánságaikat is égberepíthessék.

Esküvői szokások,
hagyományok 8.

Cipőtalp

Hazánkban még nem túl elterjedt, ám igen kedves török szokás továbbá, mi szerint a menyasszony esküvői cipőjének talpára írja szingli barátnőinek nevét, majd a lakodalom végén, akinek a neve olvasható marad rajta, az a hölgy megy férjhez legközelebb.

Esküvői szokások,
hagyományok 9.

Gyöngysor

A hófehér gyöngysor pedig
- mely a hagyomány szerint ma is elmaradhatatlan kelléke a menyasszony esküvői öltözékének -
azt hivatott biztosítani, hogy a menyasszony egyetlen csepp könnyet se ejtsen leendő férje mellett.

Esküvői szokások,
hagyományok 10.

Farönk az úton
akadályok leküzdése 2.


Régi esküvői hagyomány szerint az esküvőre menet farönkkel zárják el az utat, amit az ifjú párnak kell eltávolítania (esetleg elfűrészelnie) jelezve, hogy nincs olyan akadály, ami útjukat állhatja.

Esküvői szokások,
hagyományok 11.

Esküvői kívánságlámpás

Eredete a keleti világban több száz évre nyúlik vissza, ahol rendszeresen eresztettek fel ilyen ballonokat, bízva abban, hogy családjukat, szeretteiket így megóvhatják betegségtől, szerencsétlenségtől és bánattól. Ázsiában a mai napig él a meggyőződés, hogy feleresztésekor a belesuttogott kívánságok valóra vállnak. Mivel a házasságkötés egy új életszakasz kezdete, ezért a kívánságokat az esküvő napján akár kívánságlámpások használatával is égbe küldheti a házaspár.

Esküvői szokások,
hagyományok 12.

"Valami régi, valami új,
valami kölcsönvett és valami kék"


Angol szokás szerint az esküvő napján a menyasszonynak valami régit, valami újat, valami kölcsönvett dolgot, és valami kéket kell viselnie. A "régi" a eddigi, hajadon életét szimbolizálja, az "új" pedig a most induló életszakaszt, szerepét mint feleség. A "kölcsön kapott" a barátságot és a szerelmet jelképezi, melyeket nem lehet örökre megváltani a papírral. Vigyáznunk kell rájuk mint a kölcsön kapott dolgokra. A "kék" természetesen a hűséget jelenti, ami sokak szerint egy házasságban a legfőbb érdem.

Esküvői szokások,
hagyományok 13.

Só és kenyér

Az esküvő után az ifjú pár közösen elfogyaszt egy-egy falat kenyeret és sót. Mindkettő a folytonosságot szimbolizálja, egyik sem ízletes a másik nélkül. Az ifjú pár így fejezi ki összetartozását.

Esküvői szokások,
hagyományok 14.

Esküvői szokások,
hagyományok 15.