Felső díszítőelem

Részletek
a teremtés könyvéből

"Isten
megteremtette az embert,
saját képmására,
(...)
férfinak és nőnek teremtette
(...)
és megáldotta őket..."

Alsó díszítőelem

Szeretni küldött, aki megteremtett...

Szülőköszöntés kép

Igen, a múlt század második felében engem is elküldött a Teremtő, ebbe - a különös, akkortájt nem éppen családbarát - világba. Még testvéreket is adott nekem, így már nem is volt olyan ijesztő a helyzet :)
A házasságról és családról sok felől, és sokféle benyomást szerezhettem de ezek a képek nem is hasonlítottak arra, ami a szívem legmélyén élt erről a szövetségről.
Így inkább magam maradtam, mert hittem, hogy a féltve őrzött kép nem csak álom... Persze, azért nyitott szemmel és szívvel jártam az utamat ;)
Láttam esküvőket is, polgári és egyházi ceremóniákat egyaránt. Voltam lakodalmakban is vendégként. Meg se fordult a fejemben, hogy egyszer majd hivatalnokként, vagy szolgáltatóként, egészen más szemszögből fogom figyelni ezeket az eseményeket. Múltak az évek és mint mindenki, kerestem a létem értelmét, a helyemet a világban, és a boldogságot.

Keresem az utam...

Batyu és könyv rajz

Aztán szakmát tanultam, érettségiztem, próbálgattam a szárnyaimat. Voltam eladó és telefonkezelő, irodai ügyintéző és díjbeszedő, recepciós és iskolai alkalmazott. Mivel az. ún. "nyugdíjas állások" épp kihalásnak indultak, mire a munkaerő piacra léptem, így hamar meg kellett tanulnom változtatni, újat tanulni és alkalmazkodni a folyamatos változásokhoz. Közben folyamatosan képeztem magam, ettől is remélve az előbbre jutást. Épp egy intenzív átképzést követően történt, hogy pályázatot nyújtottam be - többek között - egy polgármesteri hivatalhoz (is)... És a sorsom megpecsételődött. Bár az első beígért állást másnak adták végül, 2 hét se telt bele és újra kerestek: ezúttal anyakönyvvezetői állást kínáltak. El se tudjátok képzelni, milyen boldogan mondtam "igen"-t! :) Nem tudtam még elképzelni, mindez hogyan történik majd de bíztam benne, hogy ha fel merik kínálni a pozíciót, akkor megtanulható a meglévő végzettségemmel. És 2001. június 1-jén elkezdtem...

Életre szóló szövetségek

Anyakönyvvezető szertartásvezető

Azt hittem, megvan az igazi... A szívemben alig fért el a boldogság! Láttam sok, szerelmes párt, esküvőre készülődve, babát várva és pici babával a karjukon. Leírhatatlan érzés volt.
Láttam fájdalmas-örömkönnyeket, és évtizedes jogsértések jóvátételét állampolgársági eskütételeken.
És igen, láttam a halált is túlélő szeretet könnyeit, a búcsú fájdalmát és a megbékélést az elkerülhetetlennel.
Ritka szép hivatás az anyakönyvvezetőké! Nem is jutott eszembe, hogy mást keressek, amíg a munkámra igényt tartottak a közszférában.
Tíz év közszolgálat alatt három hivatalban volt szerencsém dolgozni. A Gellért téri házasságkötő terem azóta már más kézbe került és más célokat szolgál. Dunavarsányból két év elteltével visszakívánkoztam a fővárosba. Aztán a budavári három év elhozta a végső búcsút.
2011-ben, a közigazgatás átszervezése olyan változásokat hozott az anyakönyvvezetők életébe, hogy úgy döntöttem, privát pályán folytatom tovább a családi rendezvények szolgálatát.

A kevesebb néha több

Esküvői fogadalom

Nem tagadom, hogy a váltás vegyes érzelmekkel töltött el. Anyakönyvvezetőként évi 100-200 esküvőnél volt alkalmam közreműködni. Tudtam, privát úton ennek jó, ha a töredéke jut majd. Ám a minőségbeli különbség már az első esküvőknél kárpótolt és ráébredtem: ennél jobb cserét nem is csinálhattam volna. Az első ilyen esküvőmön, Anna és István szülinapi kerti partiján meglepődve vettem észre, hogy az elmúlt tíz évben nem láttam még boldog (felszabadult) párt... Legalábbis nem az esküvői ceremónián. Márpedig ott illene ám boldognak és felszabadultnak lenni, azt hiszem. Nagytarcsán én voltam az egyetlen, aki izgult :D Persze Andi és Karesz öt éves, megerősítő ceremóniáján már oldottabb voltam én is. Főleg, hogy egy erdei tisztáson, mindössze öten voltunk jelen. Ez volt ugyanis régi, nagy álmuk, amit követhetett a tengerparti nászút. Ma is jó visszaemlékezni ezekre a pillanatokra. Kate & Balage esküvőjén pedig már nyoma nem volt a lelkemben a váltásnak. Újból felszabadultan álltam az asztal mögé a nagy pillanatokhoz. Mint első fecskéimre (elsőként rendelték meg a szolgáltatásomat) különös elfogultsággal gondolok vissza Rájuk mindig... Most pedig képzeletben átadom a "tollat", vagyis a klaviatúrát Nektek, mert a történetemet innentől Ti írjátok :)

2012, az első év...

Esküvői gyűrűk kép

Annak ellenére, hogy szezon idején indult a vállalkozás zéró marketinggel, néhány esküvő mégis jutott már az első évre is. Csupa, felejthetetlen élmény. A föntebb említett három szertartást követte Rose és Albi nagy napja Győrben, az egyetemen, ahol megismerték egymást. Majd last minute érkezett Móni és Robi, az esküvői fotósok :) Székesfehérváron, a Hiemer Házban. Különleges élmény volt a nemrég még "kolléganőm" anyakönyvvezetővel együtt dolgozni azon az esküvőn. Majd a szertartás után megosztani egymással a gondolatainkat és érzéseinket a közszférában zajló, "forradalmi" változásokról... Aztán vidám kirándulás következett Herceghalomra, a Nimród Fogadóba, ahol Kata és Péter ünnepelte élete nagy napját.

Esküvői csokor kép

Még augusztusban mondta ki a boldogító "igen"-t az álruhás "király" és "királyné", Ditta és Áron is. Csak jóval később tudtam meg, kik is ők! Ma már kislányukat, Sárit is megcsodálom időnként a facebook-on. Őket követte szeptemberben Kriszta és Gábor, valamint Eszter és Attila halloween stílusú, páros esküvője Visegrádon, a Viasat 3 "Fátylat rá!" c. műsorában, majd Noémi és Martin hajós esküvőjével zárhattam a szezont és izgatottan vártam a 2013. évet...

2013, már nem csak a klaviatúrát vettétek át... ;)

Esküvő Dabason kép

Ebben az évben többen azért kerestek meg és végül szavaztak bizalmat nekünk, mert az előző évi párok ajánlottak nekik minket, ami szavakkal ki nem fejezhető érzés számomra. A bizalom és elégedettség olyan érték, amit pénzért nem lehet megvásárolni, épp ezért itt is hálásan megköszönöm mindnyájatoknak. Emellett nemcsak megható pillanatokkal lettünk gazdagabbak 2013-ban, de valami apró emléket, egy kedves kis plusszt szinte minden esküvőn begyűjtöttünk. Orsi és Zoli révén munka kapcsolatba kerültünk az Anna Karolina Lakodalmasházzal Dabason, ahová azóta "haza járunk", mivel a tulajdonos bizalommal ajánl minket minden párnak, akik szertartásvezetőt keresnek az esküvőjükre.

Aranylakodalom kép

Zsuzsi és Feri esküvőjén igen rendhagyó elrendezését láttuk a vendég térnek, és az élővirágokból készült gyűrűpárnájukat ma sem felejtem. Eljutottunk további, fantasztikus helyszínekre és többet közülük ma is bizalommal merek ajánlani, mert olyan csapattal találkoztam náluk, akik nagyon lelkesen vettek részt a házasulók nagy napjában, mondhatom, hogy úgy "szolgáltak" nekik, mint egy királynak és királynőnek :) Ezt a gyönyörű évet két aranylakodalom is megkoronázta, amit szívből kívánok Nektek is, hogy megérjetek!

2014, már nem győzöm egyedül, köszönöm Nektek!

Lilla és Ádám esküvője kép

Egyre többen jöttetek ebben az évben, már fel kellett kérnem néhány kollégát, amikor egy-egy napra többen is jelentkeztetek. Én ugyanis nem szeretnék egy napra több szertartást vállalni, ne kelljen sietnem sehonnan a következőre, egészen azoké lehessek, akik egész bizalmukat szavazták nekem. Kollégáim hitelesen képviselik azt a szolgáltatói hozzáállást, amit mindig szeretnék megadni Nektek. Egyre többen kérdeztétek meg ebben az évben, hogy miért nem jelenünk meg az esküvői kiállításokon. Mert szerintük nagyobb igény volna arra a minőségre, amit tőlünk kaptok. Ezeket az elismeréseket életem végéig féltett kincsként őrzöm :) Nem is tudom leírni itt a sok, kedves eméket, amivel általatok gazdagabb lettem ebben az évben is. De a galériát újra és újra megnézem, és minden kép más párról és más emlékekről mesél. Nehéz kiemelnem egyet-egyet, hiszen mindnyájan részévé váltatok az életemnek. Lilla és Ádám elismerő szavai mégis kisebb kitüntetésként hatottak rám, hiszen számukra nem a kedvező árfekvés, hanem a kiemelkedő minőség volt az elsődleges szempont, amikor csapatunkra esett a választásuk.

Kutya esküvő kép

Humoros színfoltjává vált az évünknek az Édes Élet című műsorban megszervezett kutya esküvő, aminek a levezetésére minket kértek fel. Nem mondom, föladta a leckét ez az eset, de végül is nagyon megkapó forgatókönyvet állítottunk össze EMBER és kutya szövetségéről, illetve a kutyás gazdikat összetartó szoros kapocsról. Igaz, az általam elvállalt feladatot végül Ádám kollégám teljesítette, mivel a televíziósok elfelejtették egyeztetni velem az esküvő napját és kitűzték azt egy olyan időpontra, amikorra már lefoglalta a szolgáltatásomat egy nagyon kedves pár. Én pedig az adott szavamat a média kedvéért nem másítom meg. De kollégám - legyőzve a kamerák előtt rendszeresen rátörő lámpalázat :) - hibátlanul teljesítette a hirtelenül ráhárult feladatot. Nem mondhatja senki, hogy kutyába se vesszük a kéréseiteket... :D

2015, Éjjel-nappal, télen-nyáron, országhatárok nélkül

Réka és Levente esküvője kép

Nos, talán ti is tudjátok, hogy egyre gyakoribbak a világon a "nemzetközi" házasságok, amikor a menyasszony és a vőlegény két, különböző országból származik, más nyelvet beszélnek (családjaikkal együtt), és eltérő kultúrális szokások szerint képzelik el az esküvőjüket. Új és izgalmas feladat elé állít ez valamennyi szolgáltatót az esküvők területén. Ugyanakkor gazdagabbá válunk mindazzal, amit megismerünk. Kedves emlékem ezért ebből az évből Rita és Johan, valamint Évi és Michel esküvője. És hogy ne csak én kapjak plusszt ezektől a pároktól, a hivatali ügyintézésüket végig aktívan segítettem a házasságkötésük pillanatáig. Aki nem szeretné megtudni, mit élt át ez a két pár, míg nem találkoztunk, annak nagyon szívesen segítek még akkor is, ha szertartásvezetést vagy egyéb szolgáltatást nem kíván igénybe venni nálunk.

Rita és Johan esküvője kép

Örömmel emlékszünk ebből az évből szinte valamennyi esküvőnkre, legyen szó Bea és Csabi éjszakai szertartásáról vagy Zsu és Laci nagy napjáról a Normakertben, Réka és Levi hajós esküvőjéről vagy Erika és Péter nem mindennapos, izgalmakkal teli lagzijáról. Az egy szem kivétel pedig arra jó, hogy erősítse a szabályt és persze, másra is ;)... A boldogságunkra a koronát az augusztus nyolcadikai nap tette föl, amikor három esküvőn négy emberünk dolgozott egy időben. Itt is köszönöm ezeknek a pároknak (is), hogy minket választottak.

2016, A csúcs év azaz: márciustól decemberig Veletek <3

47 kép

2012-ben, amikor kiléptem a kényelmes, alkalmazotti létből a nagybetűs "ÉLET"-be úgy éreztem, mostantól csak az Úristen a "főnököm", Ti pedig az Ő akaratának a szószólói vagytok. Ő vezet minket egymás útjába Veletek, ahogyan Titeket is egymás útjába vezetett egykor. Ő segít Nektek is, Nekem is eldönteni, hogy jó lesz-e közösen összeállítanunk, majd megélnünk a szertartásotokat. És az Ő gondviselő szeretetét a mai napig érzem úgy köztetek, mint az életem bármely területén. De ez az év nagyon külőnlegesre sikerült... Egyrészt, mert az esküvők száma kishíján megkétszereződött a korábbi évekhez képest. Szédültem a sosem látott bőségtől. Ugyanakkor féltem is kicsit, hiszen a csúcsról csak lefelé lehet jönni. A névadóktól az esküvőkön át a jubileumi ceremóniákig mindenből kijutott. Közben októberben betöltöttem a 47. évemet. Nem tudtam még, hogy ez az év 47 rendezvénnyel zárul majd. Köszönöm mindezt az én "Főnökömnek" és Nektek! <3

International love kép

A 47 rendezvényből 7 volt külföldi-magyar vegyes esküvő. Indiától Spanyolországon és az Egyesült Királyságon át Oroszországig és Libanonig tiszteltek meg bennünket házasulók a bizalmukkal. Nagyon nagy kitüntetés ez mindannyiunk számára. És egy kis képzeletbeli utazás is az adott országba. Örömmel hallgatjuk, hol, hogyan szokás ünnepelni egy újdonsült házaspárnak a közös élet kezdetét. Megcsodáljuk, ha egy-egy tradíciót velünk is megosztanak. A szervezést, annak valamennyi előkészületével és a szertartást gyakorlott és elhivatott tolmácsaink teszik gördülékennyé, mindenki számára érthetővé és élvezhetővé.

2017,

2018, I. negyedév:
Választás közeledik...

Esküvői szakmai találkozó kép

Változik a világ és változunk benne mi is. Biztosan tudjátok ti is, hogy ezek a változások időnként megálljt parancsolnak az életünkben. Nincs ez másképpen az esküvős szakmában sem. Ahogyan a kereskedelmet elárasztották az Aliexpress-en forgalmazott jó, vay kevésbé jó minőségű termékek, úgy az esküvői szolgáltatók között is ugrásszerűen megemelkedett azok száma, akik szakmai múlt és referenciák nélkül, mindössze egy néhány alkalomból álló tanfolyamról kikerülve, minden hivatalos minősítést nélkülöző oklevelet lobogtatva csalogatnak benneteket megdöbbentően alacsony árajánlataikkal.

Esküvői szakmai találkozó kép

És akárcsak az Alin és társain, előfordulhat, hogy kielégítő lesz, amit nyújtanak. De az is előfordul, hogy farmerben és pulcsiban jelennek meg az esküvőtökön, alkalomhoz illő öltözék nélkül (megtörtént példa), vagy éppen megszólalni nem tudnak (mindegy, hogy alkatukból adódóan, vagy csak azért, mert már meg is ünnepelték új életetek kezdetét), alkalmatlanok az esküvőzésre. Mégis, kimagasló a kereslet rájuk, bár a tönkretett esküvőt egyhamar nem szokás megismételni.

Esküvői szakmai találkozó kép

Én azonban, sok-sok nagy múltú kollégámmal együtt nem fogok senkit lebeszélni, hogy a saját pénzéért a saját esküvőjét úgy szervezze, ahogyan szeretné. Az esküvő a ti napotok, nektek kell, hogy jó legyen. Vallom, hogy a kínálatot kell a kereslethez igazítani és nem fordítva. Szerencsére, számtalan szolgáltatási ágban vagy egyéb területen fektetnek még nagy hangsúlyt a minőségre, így minden bizonnyal nem maradok feladat nélkül. Mert önnön értékeimet én sem kívánom feladni. Számomra mindíg a minőség marad a legfontosabb kihívás, bármilyen területen tevékenykedjek is. Egy szó, mint száz: választás elé állítotok és elfogadom.

2018. II. negyedév
Megújulás a négyzeten :-)

49 kép

Talán ti is hallottátok már, hogy hét évente megváltozunk, megújulunk. De arról nem szólnak a híradások, hogy mi a helyzet a 7x7=49. évnél... Nos, az első félévben úgy tűnt, nemhogy 49 esküvőm nem lesz idén, de a megszokott, kb. 30 se. Ám az évnek még csak a felénél járunk, és valami fantasztikus, nem várt dolog van készülőben. De többet még nem tudok elmondani, ám a reklám után visszajövök! ;)

2018. III. negyedév
Éjfél után jön a hajnal :-)

fénysugár kép

Nos, a reklám lement, műsorszünet is jutott utána, de itt vagyok :) Nem teljesült az álom, de kihevertem. Igaz, megviselt és azt terveztem, hogy átírom a napló ezen kis fejezetét... De kár lenne átírni: ez a kudarc nem az én kudarcom. Hét év szünet után - volt kolléganőim biztatására - összeszedtem a bátorságomat és megpályáztam egy anyakönyvvezetői állást, egy frekventált, Budapesti kerületben. Naív módon arról álmodoztam, hogy a közöttetek kiszélesedett és felfrissült látásmódommal emberközelibbé teszem a polgári ceremóniákat az adott kerületben. Úgy gondoltam, egyszerre lesz hivatalos és személyre szabott az esküvői szertartás.

Bürokrácia kép

Ám épp olyan kemény falakba ütköztem, mint nem egyen közületek. Igaz, "konyhakész" állapotban (szóval, minden, szükséges képesítés birtokában) álltam ott és örömmel vállaltam volna a hivatáshoz tartozó, időközben megduplázódott adminisztrációs terheket is. Meghallgattam a kesergést is, miszerint: "nincs bevétel, hétközben, ingyen akarnak házasodni a párok"... Ez részben igaz is.

Házasságkötő terem kép

De még mindig vannak, akik hajlandók áldozni arra, hogy az életüknek ezt a fontos napját méltó helyszínen, méltó körülmények között ünnepeljék meg a szeretteikkel. Többen magasabb összegeket is rászánnának, mint amennyiért az adott hivatal kínálja a termeit. Hármat is. És külső helyszínre is mennek, igaz, annak már hatjegyű ára van és csúszni nem lehet. Viszont, a termeket nagyon nyomott árakon kínálják. Mégse dübörög a biznisz, És már nem bánom, hogy ennek a rozsdás, dohos szagú gépezetnek nem váltam újra a részévé, bruttó 180.500.- Ft-ért. Igen, ennyit kínáltak. 25 év + munkaviszonnyal, ebből 10 év szakmai tapasztalattal. Nem veszítettem semmit. Az oldal látogatottsága szédítő sebességgel növekszik és meglepő módon jönnek az új ajánlat kérések :)

2018, IV. negyedév:
Minden jó, ha jó a vége...

Spa love kép

Íme, elérkezett, sőt, már el is múlt a negyedik negyedév. Elvitte magával az egész, 2018. évet. Remélem, nektek is hozott legalább annyi örömteli pillanatot, mint nekem. Most kíváncsian gondolok rá, milyen volt az első karácsonyt megélni együtt, mint férj és feleség azoknak, akik idén házasodtak. De, hogy ne rohanjak előre, szívesen értesülnék róla, milyen volt a buli az esküvőn, a nászút, majd a visszazökkenés a szürke hétköznapokba. Milyen érzés most, hogy valaki vár otthon benneteket, akivel elválaszthatatlanul összetartoztok?

Esküvő szilveszterkor kép

Ha úgy érzitek, hogy szívesen megosztanátok velem az örömeiteket, gondolataitokat, még mindig írhattok bármely elérhetőségemre, vagy fel is hívhattok. Amikor a bizalmatokba fogadtatok, egy kicsit részévé váltatok az én életemnek is. Arról is mesélhettek épp, megfogadtatok-e valamit szilveszterkor? Sikerült-e betartani legalább az első, két hétben? :D Megannyi kérdés... És amit a kérdés sorom végén is olvashattatok, mikor készülődni kezdtünk: Van-e bármi, amit nem kérdeztem, de nektek fontos volna? :) Akár írtok, akár csak gondoltok rám néha, kívánok mindannyiotoknak szerelmes pillanatokban gazdag, boldog új évet!

2019, I. negyedév:
Egy egészen új kezdet

Lazulás kép

Soha nem hittem, hogy velem ez megtörténhet. És mégis... Hat éven át minden erőmmel azon igyekeztem, hogy minél több házasuló és házaspár bizalmát elnyerjem. A főállásaim és a hétköznapok szürke gondjai között az volt az egyik nagy örömöm, hogy ha kerestetek az esküvőtökkel kapcsolatosan. Csodálkozva néztem azon kollégáimra, akik már csak kényszerű, "megélhetési bűnözésként" tekintettek az esküvőkre, de közben szórakozás és kikapcsolódás után áhítoztak.

Chill out kép

És lám: elérkezett az év, amikor határokat szabok a vállalt esküvőknek. Igen szűk határokat... Idén maximum 12 szertartást vállalok az egész év során - igaz, azt szívvel-lélekkel, ahogy már megszokhattátok - ebből tizenegyet már lefoglaltak. A többi esküvőn csak az előkészületeket kísérem, de a szertartásra a kollégáim mennek el. Nyugodt szívvel bízom rájuk a feladatot, rengeteg pozitív visszajelzést kaptam a munkájukra az eltelt évek során. És a nagy wellness őrületemben könnyen megeshet, hogy választható ajándékként fürdő-vagy masszázs jegyet is felkínálok azon pároknak, akik a bizalmukkal kitüntetnek bennünket.

2019. II. negyedév
Az újévi elhatározások, és a pavlovi reflex...

Akarom kép

Hát igen: megfogadtam, hogy idén csak 12 esküvő... Aztán szólt a telefon. Tizenharmadszor, -negyedeszer... -hatodszor... És én boldogan mondtam "Igen"-t :D Aztán elgondolkoztam, miért teszem? És rájöttem: azért, mert hiszek bennetek! Hiszem, hogy komolyan gondoljátok. Hiszem, hogy egy olyan szövetség születésénél lehetek majd ott, ami ezt a zord, szeretetlen világot szebbé teszi. Hiszem, hogy akkor is mosolyogtok majd, amikor talán véletlenül összetalálkozunk valahol. Hiszem, hogy a szeretet, amit megosztotok egymással, sokszorozódik közöttetek és talán, egy pici morzsát mindenütt elhintetek belőle, ahol megfordultok.

Még mindig akarom kép

Bármilyen elcsépeltnek hangzik néha, a szeretet az egyetlen, amiért érdemes élni. Egy energia bomba, ami a legszörnyűbb napot is bearanyozhatja. Az egyetlen erőforrás, ami bármilyen megpróbáltatás elviseléséhez erőt adhat. Szóval, hiszek bennetek. És ha nem csak divatból "csaptok" egy esküvőt, lakodalmat, akkor örömmel segítek, hogy az a nap, az a szertartás tényleg rólatok szóljon!

Felső díszítőelem

Részletek
a teremtés könyvéből

"Isten
megteremtette az embert,
saját képmására,
(...)
férfinak és nőnek teremtette
(...)
és megáldotta őket..."

Alsó díszítőelem